Hoppa till innehållet
BPA-fri – är den riskfri?

BPA-fri – är den riskfri?

on

 

Plast… detta allestädes närvarande material som genomsyrar, eller snarare invaderar, nästan varje aspekt av våra liv. Men vad är egentligen ”plast”?

Kort sagt är plast en petrokemisk produkt. Ja, plast tillverkas i princip av samma svarta fossil som vi raffinerar för att tillverka bensin.

Även om det är en nästan allmän uppfattning att plast, inklusive påsar, sugrör, flaskor etc., är skadligt för vårt ekosystem, är de allra flesta konsumenter fortfarande övertygade om att det är säkert att komma i kontakt med vår mat och dryck.

Men är det så?

Verkligheten är att under de senaste åren har studie efter studie visat att plast läcker eller släpper ut kemikalier i vår mat. Idag räcker det med att förstå en sak – plast är inte ett inert material. Är det konstigt att giftiga kemikalier frigörs från plastkomponenterna när de värms upp, repas, tuggas eller lämnas i bilen i den heta solen, till luften, maten eller vätskan som förvaras i plastbehållarna och plastflaskorna?

MEN ÄR INTE BPA-FRI PLAST ETT SÄKERT ALTERNATIV?

Ända sedan bisfenol A (BPA) erkändes som en hormonstörande kemikalie har plasttillverkare ersatt den med andra liknande föreningar som är ansvariga för de önskade egenskaperna hos plast. Och under flera år nu har inskriptionen BPA-fri för vanliga människor förknippats med säkerhet för hälsan.

När det blev klart och bevisat att BPA var förknippat med betydande folkhälsoproblem som tidig pubertet, en betydande ökning av bröst- och prostatacancer, förbjöd vissa tillsynsorgan som Europeiska kommissionen, US Food and Drug Administration och Health Canada användningen av BPA, men bara i nappflaskor. Och bara i dessa länder.

Naturligtvis kunde marknaden inte låta bli att reagera, och med tanke på dessa restriktioner och samhälleliga påtryckningar reagerade tillverkarna snabbt och vände sig till alternativa kemikalier för att tillverka BPA-fria produkter.

Stora kemiföretag, liksom många av de ledande tillverkarna av flaskor och behållare, får oss att tro att ”deras” plast är säker eller, med deras ord, ”giftfri”.

Tyvärr visar nya studier att deras påståenden INTE stämmer. Kolla in arbetet av Dr. Nancy Wayne vid UCLA School of Medicine, som studerat effekterna av plast på det endokrina systemet. Hon kallar påståendet ”BPA-fritt” för en marknadsföringsbluff och går vidare och betonar att företag byter ut BPA-baserad plast mot annan plast – allt i marknadsföringens namn, inte för vår hälsa.

VAD SÄGER STUDIERNA OM BPA-FRI PLAST?

Under de senaste åren har studier av plaster med alternativ till BPA svart på vitt visat att de inte stör fortplantningssystemet hos djur värre än BPA och att de är samma hormonstörande ämne.

Hos djur ökade antalet endokrina neuroner med upp till 40 %, vilket tyder på överstimulering av fortplantningssystemet, fysiologin i embryostadiet förändrades på så lite som 25 timmar, vilket ledde till för tidig födsel, dessa kemikalier förändrade kromosomerna i DNA och orsakade problem med ägg- och spermieproduktionen som fördes vidare till de tre följande generationerna.

Forskarna fann också att både BPA och BPS utövar sina effekter dels genom östrogen-systemet och dels genom sköldkörtelhormon-systemet.

Sköldkörtelhormon har en betydande inverkan på hjärnans utveckling under graviditeten, så studien kan få viktiga konsekvenser för förståelsen av den övergripande fosterutvecklingen, även hos människor.

Hittills har studier endast gjorts på djur, men vill vi vänta på bekräftelse av samma resultat på människor, som kommer att dyka upp först om några år?

Men varför skulle tillverkarna vilseleda oss?

Pengar. Kemiföretagen tjänar miljarder dollar varje år på plast. Tillverkare av flaskor och livsmedelsbehållare använder plast för att tillverka sina flaskor och korkar eftersom det är enklare och billigare än att använda plastfria alternativ.

Mest oroande är att även tillverkare av plastfria flaskor och behållare (som rostfritt stål och glas) fortfarande använder plast för sina lock, hylsor, handtag, drickmuggar och sugrör, vilket bara delvis minskar införandet av giftiga ämnen i vår mat och våra drycker. Vissa försöker till och med dölja det med vilseledande miljöpåståenden:

 • Låt dig inte luras av märken som inte listar sina ingredienser eller gömmer sig bakom glorifierade plastnamn – PP, PP #5 eller polypropylen är alla plastnamn, Tritan® är samma plast, osv.
 • Låt dig inte luras av varumärken som påstår sig vara ”BPA-fria” eller ”toxinfria” eftersom även BPA-fria plaster (som BPS, etc.) fortfarande släpper ut giftiga kemikalier som förknippas med östrogen aktivitet.
 • Låt dig inte luras av märken som har ett stålskal som omger plastdelen – din dryck är fortfarande i kontakt med plasten och du eller ditt barn dricker den dryck som är fylld med plast.

 

National Public Radio (NPR) publicerade i september 2018 en tankeväckande artikel om förekomsten av mikroplast i vardagen, och ja, tyvärr kommer du och ditt barn att utsättas för plast när ni använder produkter som är tillverkade av detta material. Men är det inte vettigt att eliminera källor till giftiga kemikalier när det är möjligt?

Finns det någon anledning att ge ditt barn en plastflaska eller en flaska med plastelement när det finns ett alternativ som verkligen är 100 % plastfritt?

Efter att ha granskat nya studier uppmanade Daily Telegraph konsumenterna att slänga alla nappflaskor, pipmuggar, vattenflaskor och matlådor som innehåller plast.

Och i juli 2018 släppte American Academy of Pediatrics en rapport som diskuterar farorna med vanliga kosttillskott, samt kemikalier som frigörs från plastbehållare för livsmedel vid normal användning.

Akademins slutsats? ”Använd alternativ till plast…”

Så det är rimligt att säga att nyheterna om plast fortsätter att bli värre, från toxicitetsfrågor till miljöfrågor. Studie efter studie bekräftar att detta material är skadligt när det kommer i kontakt med det vi äter eller dricker.

Finns det plats för plast i flaskor eller i ditt barns kropp? Som Maya Angelou sa: ”Mindfulness gör att vi kan leva bättre.”

Vi vet ju alla att det är bäst att inte utsätta sina barn (eller sig själv) för gifter i onödan, så det är dags att ändra sina vanor och välja säkrare alternativ.

  Related Posts

  Pura miljöfördelar
  December 12, 2023
  Pura miljöfördelar
  Hur plast påverkar vår hälsa?
  November 13, 2023
  Hur plast påverkar vår hälsa?

  Idag kan man fortfarande ofta hitta missförstånd och nedvärdering av problemet med den ständiga användningen av plastartiklar...

  Läs mer
  Drawer Title
  Liknande Produkter